Visit Oxelösund

Skärgården

Havet och skärgården är en stor del av Oxelösunds identitet. Med 85% av kommungränsen mot havet blir det lätt så. Historiskt sett har havet alltid spelat en viktig roll i oxelösundarnas liv och inte minst för utvecklingen från fiskesamhälle till stad.

Skärgård är en samling öar, klippor, kobbar och skär längs kusten. Den pratas om en inre och yttre skärgård som är precis som det låter, olika namn beroende på hur nära fastlandet det ligger. Oxelösund har en stor skärgård med både en inre och yttre del.

De största öarna i Oxelösunds skärgård är Jogersö och Femöre, som knyts ihop med fastlandet med små broar. Utöver dem finns det hundratals fler öar i olika storlekar, vissa bebodda och andra inte.

Skärgården genom historien

I hundratals år har Oxelösund varit ett fiskesamhälle som varit beroende av havet för sin överlevnad. I takt med att hamnen utvecklade sin verksamhet blev det också porten ut till världen och allt spännande den hade att erbjuda. Läs mer om sjöfart och kustliv hos Sörmlands museum som tagit fram material tillsammans med Oxelösunds kommun.

Mer historia om sjöfart och kustliv finns även som utställning utomhus där du kan följa röda vimplar längs med kusten och ta del av Oxelösunds historia. ”Historien i Sörmland” finns på många platser i länet. Alla skyltar finns att se på Sörmlands museums webbplats Länk till annan webbplats..

Högsten

Kyrkogården på Högsten

År 1865 kom ett norskt fartyg in i Oxelösund med fem man ombord som avlidit i kolera. De fem sjömännen begravdes på ön Högsten som under kommande år vårdades av lotsar och skärgårdsbor. Det är oklart om platsen använts som kyrkogård tidigare.

1956 började Oxelösunds församlings ungdomsgrupp att ta hand om gravplatserna genom att bland annat förnya träkorsen. Ett av korsen är dock i betong och av samma betong som S:t Botvids kyrka som byggdes då. Oxelösunds församling tar hand om platsen än idag.

Besöka Högsten

Du kan besöka ön med egen båt och lägga till vid bryggan. Uppe på toppen av Högsten får du en fantastisk utsikt över skärgården.

Träd och hav.

Utsikt från Högsten.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer