Visit Oxelösund

Oxelösunds naturreservat

Naturreservat är ett bra sätt att skydda naturområden från att exploateras eller förstöras. Reglerna, eller föreskrifter som det också kan heta, kan skilja sig lite åt mellan olika naturreservat. Är du osäker på vad som gäller på den plats du tänkt besöka så är det alltid bra att läsa på om det innan.

Det finns idag två naturreservat i Oxelösund. Femöre på fastlandet och Fågelskär i skärgården. En del aktiviteter kräver dispens från gällande reservatsföreskrifter. Exempel på tillfällen du kan behöva söka dispens är om du vill anordna en tävling i området. Kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen om du har frågor om dispens inom Femöre naturreservat. Har du frågor om dispens på Fågelskär är det Länsstyrelsen i Södermanlands län du ska prata med.

Naturreservat finns till för att skydda vår natur och de djur och växter som lever där. Därför finns det vissa regler vi alla behöver följa när vi besöker ett naturreservat. Till Femöre naturreservat är alla välkomna, men det är viktigt att ta med allt tillbaka som vi burit dit.

Vill du grilla så finns det utsedda platser för det som du kan läsa om eller se i vår karta. Och när du gör upp en eld så får du inte använda pinnar eller kvistar från reservatet.

Övernatta i naturreservat

Det är inte tillåtet att slå upp ett tält och övernatta i naturreservatet, vill du sova kvar kan du istället boka någon av Fyrvaktarbostäderna. Besök Oxelösunds kommuns webbplats Länk till annan webbplats. för att läsa mer detaljer om vad som gäller i reservatet.

Får i gräset

Får på Femöre, sommartid

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer