Visit Oxelösund

Oxelösunds hembygdsförening och Lotsarkivet

Hembygdsföreningen arrangerar olika aktiviteter under året, hyr ut roddbåtar och har Lotsarkivet som är ett litet museum där du kan lära dig mer om lotsarna som levde och verkade i Oxelösunds skärgård.

Oxelösunds hembygdsförening

I Gamla Oxelösund ligger Mästerlotsen som är hembygdsföreningens lokal. Föreningen är bland annat med och anordar midsommarfirande, julmarknad och andra arrangemang.

På Mästerlotsen finns också en möteslokal för uthyrning.

Hembygdsföreningen hyr också ur roddbåtar i Gamla Oxelösund.

Lotsarkivet

Lotsarkivet består av Anders Frömans skrifter och insamlade information om lotsning och lotsarnas liv vid Hävringe och Oxelösund. Fröman är ättling till lotsar som levt och verkat i Oxelösund.

Hembygdsföreningens inventeringar, bilder, filmer och skrifter med anknytning till lotsarnas liv finns bevarat i Lotsarkivet. Studierum och utställning finns i Mästerlotsens skärgårdsrum.

Öppet vid bokning och årliga aktiviteter som Arkivens dag.

Svartvitt foto på två män i en lotsbåt

Harald Blomqvist och Carl Ördén vid Hävringe. Båten är Mulle, Sveriges första motordrivna lotsbåt. Fotograf är okänt men det är taget omkring år 1920. Fotot är hämtat från Oxelösundsarkivet.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer