Visit Oxelösund

Gamla vattentornet

Vattentornet från sent 1800-tal är idag ett byggnadsminne och står på en bergshöjd strax utanför Oxelösunds stadskärna.

Vattentornet byggdes år 1899 men i takt med att Oxelösund växte och invånarna blev fler så behövdes ett nytt vattentorn. Nya vattentornet stod klart 1963 med en kapacitet på 9 gånger mer än det gamla. Det gamla användes som reserv under några år men har varit helt ur bruk sedan 1970. Det var ett tag tal om att riva det gamla vattentornet men tillslut år 1985 förklarades det som byggnadsminne. Samma år genomfördes en renovering av tornet för att laga delar som förstörts genom åren.

Tornet är idag en vacker sevärdhet som finns att se mellan Oxelösunds stadskärna och järnverket, strax norr om vägen mot Gamla Oxelösund. Följ vägen upp för kullen längs med Thulegatan, sedan kan du promenera en bit över berget för att komma fram till tornet.

Tornet har rött tegel och plåttak och det är omkring 25 meter högt. Till formen är det åttkantigt.

Vill du veta mer om det gamla vattentornet finns mer detaljer och den längre bakgrundshistorien att läsa om på Sörmlands museums webbplats Länk till annan webbplats..

Gammalt vattentorn i tegel i Oxelösund

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer