Visit Oxelösund

Offentlig konst

Runt om i Oxelösund finns det skulpturer och konstverk på offentliga platser för att skapa en vacker miljö. Många av konstverken har en tydlig lokal koppling till havet och industrin som är en stor del av Oxelösunds historia och nutid.

10 skulpturer och konstverk

  1. I Fiskehamnen på Femöre sträcker sig Jessica Fleetwoods jättelika stålskulptur Ståltheten mot himlen. Med sina 14 meter av glänsande stålplåt har skulpturen blivit ett landmärke som välkomnar sjöfarare in i stadens hamnar.
  2. På Järntorget har en annan glänsande stålskulptur fått sätta sin prägel på platsen, Leo Janis Brieditis fontän Vågen från 1973. Strax intill inbjuder Axel Nordells färgstarka lekskulpturer förbipasserande barn till lek och klättring.
  3. I hörnet av Järnvägsparken, ut mot Torggatan tittar Muntergökarna upp ur grönskan, en bronsskulptur av David Wretling. Skulpturen som tillverkades redan i mitten av 40-talet, köptes in från Örebro och invigdes på sin nya plats 1958.
  4. I Björntorpsrondellen där Björntorpsvägen möter Sundavägen reser sig Carl G Torstensons fem meter höga, djupblå skulptur Mot Havet från 2011 och påminner om forntidens jakt och fiske vid kusten.
  5. Vid Jogersö havsbad, strax invid parkeringen står Lena Lerviks röda lekskulpturer Siffror från början av 70-talet och som bestigits av generationer med barn.
  6. Vid Järnvägsparken som gränsar till Järntorget ligger det gamla Folkets hus vars fasad pryds av en relief-fris i betong av Rolf Gabriel Kjellberg. Reliefen skildrar människor i arbete inom olika verksamheter, representativa för näringslivet i Oxelösund. Konstverket invigdes 1956, samtidigt med Folkets Hus.
  7. På Ramdalsskolans gård finner du Kebnekajse – Esjakenbek en lek- och sittskulptur av den japanska konstnären Shunyu Mitamura. Genom sin utformning erbjuder verket både gradänger och scen för barnen. Den "negativa" delen, dvs den nedsänkta Esjakenbek är för närvarande delvis övertäckt.
  8. Hönan och ägget av Ulf Johansson och Kerstin Merlin Eriksdotter. Skulpturen köptes in av Kustbostäder efter Skulpturfestivalen 2019. Den står placerad utanför Kustbostäders fastighet på Norra Malmgatan 3.
  9. I Stjärnholms skulpturpark finns omkring 30 skulpturer och konstverk att ta del av. En av sevärdheterna är "Man är" som är gjord för just denna skulpturpark. Skapad av Anja Persson och Tomas Boström 1999.
  10. Inne i Frösängskapellet på Oxelösunds kyrkogård finns det ett speciellt konstverk. Den stora altartavlan i kapellets cermonirum är målad av konstnären Nils Nilsson och skänktes av Oxelösunds järnverk när kapellet byggdes. Motivet är Kristus uppståndelse, och för att ge lokal anknytning åt målningen har konstnären lagt till ett fiskenät och en slägga i handen på en av männen i motivet. Kapellet används främst till begravningar och minnescermonier.

Tunnelkonst

Åren 2021, 2022 och 2023 har ungdomar i Oxelösunds kommun kunnat feriearbeta med att måla konst i en tunnel tillsammans med handledare. Varje tunnel som målats har varsitt tema som tagits fram tillsammans med ungdomarna.

Blå skulptur i rondell framför stor röd träbyggnad

Nummer 4. Mot Havet av Carl G Torstenson

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer