Visit Oxelösund

Brannäs våtmark

Skandinaviens första fullskaliga anläggning för vattenrening. Utöver att göra nytta för miljön så är det en vacker plats att vandra genom med ett rikt djur- och fågelliv.

Brannäs våtmark ligger på en halvö i Örsbaken mellan Oxelösund och Nyköping. Våtmarken är från början gammal åkermark som sedan år 1993 fungerar som ett tredje steg i avloppsreningen. Brannäs våtmark är den första fullskaliga anläggningen av sitt slag i Skandinavien. Utöver att vara en viktig del i reningsprocessen så är den också ett hem för många djur- och fågelarter.

Besöka våtmarken

Följ skyltarna mot Vivesta, när du närmar dig Vivesta kommer du se skyltar mot Brannäs våtmark som du följer istället. Framme vid våtmarken finns en parkering som är avgiftsfri. Där finns också en stor informationsskylt om djur och växter i området.

Sörmlandsleden i våtmarken

Genom våtmarken kan du följa Sörmlandsledens orangea markeringar och komma ut till fågeltornet. Från parkeringen finns en slinga på 5 km. Det finns också en anslutningsled på 2,5 km som leder dig till Oxelösunds kyrkogård i Frösäng. Här och var längs med Sörmlandsleden finns det flera rastplatser och en grillplats att pausa vid.

Våtmarksområde.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer