Visit Oxelösund

Femöre

Naturreservat som passar för besök året om. På Femöre finns vacker natur, badplatser, museum, vandringsled och mycket mer för dig att ta del av. Större delen av halvön Femöre ingår i naturreservatet, precis som havet runt om.

Om ön Femöre

Femöre är en halvö med fantastisk natur som är öppen för dig att njuta av. Du tar dig enkelt över den lilla bron över Femörekanalen med eller utan fordon. Vill du vandra har Sörmlandsleden två rundslingor, en längre på 6 km och en lite kortare på 2 km. Du följer de orangea markeringarna för att komma rätt.

På västra Femöre ligger Skärgårdsvåfflan och Boda Camp. På den östra delen av Femöre ligger Fiskehamnen och Femöre marina, där du kan lägga till med din båt, parkera husbilen eller hyra en stuga. Ute på piren ligger restaurangen Sailor.

Bada på Femöre

När det är badväder är klipporna på Femöre populära, speciellt i närheten av badstegarna på västra och södra Femöre. Den lite mindre ödelen längst söderut heter Femörehuvud och är också en bra plats för sol och bad. Där finns också museet Femörefortet och Fyrvaktarbostäderna. Här och var längs med kusten finns både grillplatser och dass för besökare.

Vill du förbereda dig på temperaturen i vattnet eller läsa mer om olika alternativ att bada från kan du besöka sidan Badplatser.

En person står på en klippa vid badstegen på västra femöre.

Västra Femöre badplats

Rättigheter och skyldigheter i reservatet

Naturreservat finns till för att skydda vår fina natur och de djur och växter som lever där. Därför finns det vissa regler vi alla behöver följa när vi besöker ett naturreservat. Till Femöre naturreservat är alla välkomna, men det är viktigt att ta med allt tillbaka som vi burit dit. Vill du grilla så finns det utsedda platser för det som du kan se på vår karta eller få information om från oss. Och när du gör upp en eld så får du inte använda pinnar eller kvistar från reservatet.

Det är inte tillåtet att slå upp ett tält och övernatta i naturreservatet, vill du sova kvar kan du istället boka någon av Fyrvaktarbostäderna som ligger längst ut på Femörehuvud. Strax utanför reservatet i Femöre gästhamn finns det stugor för uthyrning och ställplatser för din husbil.

På Femöre finns beteshagar där du kan se både får och kor på nära håll under sommarhalvåret. Du kan gå in i hagen men tänk på att djuren går fritt, försök därför inte att klappa eller mata djuren.

Får som betar i Femöre naturreservat.

Får i Femöre naturreservat

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer