Visit Oxelösund

Stjärnholms kyrka

Stjärnholms kyrka från 1670-talet är en av de äldsta byggnaderna i Oxelösund. Den byggdes från början av familjen som bodde på Stjärnholms gods, men blev på 1900-talet en del av Oxelösunds församling.

På en liten kulle står Stjärnholms kyrka med vitkalkad fasad och tegeltak. Insidan är ljus och enkelt inredd. Även insidan har vitkalkade väggar och kyrkans fönster har glas i olika färger. Den gick igenom en lite större renovering i början av 2000-talet men annars har den inte förändrats mycket sedan den byggdes.

År 1671 började kyrkan att byggas av Wilhelm Böös Drakenhielm som en gårdskyrka till Stjärnholms gods där han bodde med sin familj. Den var tänkt att användas av familjen och tjänstefolket på gården. Stjärnholms gods löstes upp 1920 och efter det överfördes kyrkan till Nyköpings Sankt Nicolai församling. Oxelösund var då en del av den församlingen, men när Oxelösunds församling bildades 1952 så övergick kyrkan dit.

Kyrkan är en av få landsbygdskyrkor i Sverige. Den är dessutom en av få friliggande gårdskyrkor, de flesta herrgårdar hade istället ett inbyggt kapell. Av den anledningen har Stjärnholms kyrka ett stort kulturellt och historiskt värde.

Vill du läsa mer om Stjärnholms kyrka finns det mer information på Sörmlands museums webbplats. Länk till annan webbplats.

Vitkalkad kyrka med rött tegeltak

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer