Oxelösunds logga
Visit Oxelösund

Frösängskapellet och kyrkogården

Arkitekten till världsarvet Skogskyrkogården har även satt sin prägel på Oxelösunds kyrkogård och kapell.

Frösängskapellet och den äldre delen av kyrkogården är utformade av arkitekten Erik Gunnar Asplund år 1938. En av Asplunds mer kända verk är Skogskyrkogården i Stockholm som finns med på UNESCOs världsarvslista.

Fasaden på kapellet är kalkstensskivor som brutits i Sjösa som ligger en bit utanför Nyköping. Senare har tillbyggnader gjorts av arkitekten Rolf Bergh och ännu något senare byggnadsingenjör P O Gustavsson. Den stora altartavlan inuti kapellet är målad av konstnären Nils Nilsson, motivet är Kristus uppståndelse och för att koppla det till Oxelösund och skärgården har en av männen i motivet ett fiskenät och en slägga i handen. Målningen skänktes av Oxelösunds järnverk när kapellet byggdes.

Kapellet används i första hand vid begravningar, men under sommaren används det även till musikframträdanden för evenemanget Musik i sommarkväll.

Beige tegelbyggnad i grönskande miljö

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer