Visit Oxelösund
Ola Karlsson och Valeria Resjan.
6 jul

Musik i sommarkväll - Ola Karlsson, violoncell och Valeria Resjan, piano

”Romantik i sommarhagen"

OLA KARLSSON, violoncell

Ola Karlsson, född 1952, började som 10-åring spela cello för Bertil Jernbom i Nyköping. 1969 blev han elev till professor Erling Blöndal Bengtsson på Edsbergs Musikinstitut och med ett solistdiplom i bagaget fortsatte han sina solistklass studier 1973 på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn där han erhöll Carl Nielsen-priset. Detta pris och ett stipendium från Kgl. Musikaliska Akademien i Stockholm möjliggjorde ytterligare studier, nu för professor Gregor Piatigorsky i Los Angeles under den store cellomästarens sista levnadsår.

Mellan åren 1976-2019 hade Ola Karlsson sin centrala musikergärning i Sveriges Radios Symfoniorkester där han 1985 utnämndes till solocellist. 2010 invaldes han i Kgl. Musikaliska Akademien. Förutom konserterande i Sverige och utomlands som solist och kammarmusiker, radio- och TV-framträdanden, var Ola Karlsson 1979-2022 professor vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och ledde från 1990 skolans stråkorkester under 30 år. Hans pedagogiska gärning fortsätter f.n. på Mälardalens Högskola och även på Sibeliusakademien i Helsingfors. Han har också givit uppmärksammade mästarkurser och konserter under Umeå internationella kammarmusikfestival och Gotland Baltic Music Academy samt i Estland, Danmark, Finland, Italien, Spanien, Ungern, Kanada, USA, Brasilien och Kina.

Ola Karlsson spelar på en violoncell byggd av Peter Westerlund 2020 och konsertsamarbetet med pianisten Valeria Resjan inleddes 2012.

VALERIA RESJAN, piano

Valeria Resjan, rysk pianist, född i Rostov vid Don, flyttade 1990 till Finland. Hon studerade för Valeria Varshavskaya i Ryssland och på Sibeliusakademien i Helsinfors var Hamsa Al-Wadi och Ralph Gothony hennes lärare. 1996 fick hon förmånen under ett år att studera för prof. Dmitri Bashkirov i Madrid. Valeria Resjan har vunnit pianotävlingar som den finska, nationella May Lind-tävlingen i Helsingfors och den internationella Pilar Bayona-tävlingen i Zaragoza. Hon har dessutom mottagit hedrande utmärkelser i andra sammanhang, bl a. i Montreal International Music Competition.

Valeria Resjan är flitigt verksam som solist och kammarmusiker med konserter i Finland, Sverige, Ryssland, England, Spanien, Kanada, Förenade Arabemiraten, Japan och Kina. Hon har samarbetat med berömda Takacs-, Chillingirian- och Michelangelo-stråkkvartetterna och många framstående dirigenter och instrumentalister. Hon har varit en återkommande gäst vid kammarmusikfestivalen i Kuhmo. Valeria Resjan undervisar på Sibeliusakademien i Helsingfors samt ger regelbundna mästarkurser inom och utom Finland.

Evenemangsinformation

Starttid: 2024-07-06 18:00

Pris: Fri entré - Kollekt till vår hjälpkassa Räddningsplankan

Evenemangets adress: S:t Botvids kyrka

Arrangör: Oxelösunds församling

Webbplats: svenskakyrkan.se/oxelosund Länk till annan webbplats.

E-post: oxelosunds.forsamling@svenskakyrkan.se

Telefonnummer: 0155-29 34 00

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer