Visit Oxelösund
Ett svartvitt foto av NK-verkstäderna.
15 apr - 15 maj

Utställning om NK-Verkstäderna i Nyköping

Utställningen visar Nk´s tillverkning av möbler mm i Nyköping från 1904 till 1973

NK-epoken i Nyköping 1904–1973, kort info Karl Magnus Lundberg startade garnförsäljning från Hargs Bomullsspinneri i Garnboden 1843. Han flyttade till Stockholm med ett antal textila butiker och startade första varuhuset 1898 vid Stureplan. Sonen Karl Ludvig fortsatte med kompanjonen Josef Sachs (som tog över efter Leja). 1902 bildades AB Nordiska Kompaniet, NK. Varuhuset på Hamngatan invigdes 1915 med möbler, sängar, inredning, skor, barnkläder, skrädderi, restaurang mm. Man ville utöka med egen tillverkning – dyrt i Stockholm. Valet föll på Nyköping: Karl Ludvig var född där, man fick bra villkor, Nyköpings Mekaniska Verkstad hade gått i konkurs så det fanns byggnader att starta med.

1904 start för NK-Verkstäderna, dotterbolag till NK, med snickeri, metallverkstad, byggtork, brädgård, virkessåg mm. Virke kom både från egen gård och import av exklusiva träslag.
Yrkesgrupper: snickare, bildhuggare, metallarbetare, tapetserare, förgyllare, brädgårdsarbetare, bonerskor, polererskor, cisselörer, formgivare m.fl. Arbetarna kallades KOMPANISTER.

Tillverkning: i början exklusiva möbler på beställning till bl.a. banker, hotell, ambassader, FN-husen i Geneve och New York, inredning i fartyg, EPA-varuhusen, biografer, Folkets Hus, fasader till Hötorgshusen.

Under lågkonjunktur startades andra projekt, t.ex. med ANA (Aktiebolaget Nyköpings Automobilfabrik) på 30-talet, då man importerade bilar, i delar eller hela i trälådor på fartyg som monterades i fabriken. 1946 flyttade ANA till egna lokaler. Under kriget på 1940-talet samarbetade man med flygvapnet med montage och förbättringar på J22 och Caproniplanen, som inköpts från Italien. Även 150 segelbåtar till Svenska Seglarskolan, samt segelbåten Ljungan i 13 exemplar.
NK deltog i många utställningar bl.a. i New York 1930 och i Norrköping 1906 där ”NK-Villan”, ritad av Ferdinand Boberg, var utställningspaviljong.

Flera moderniseringar gjordes av både verksamheten och möblerna som en anpassning till vanliga kunder, t.ex. TRIVA-serien och FUTURA som levererades i ”platta paket”, långt före IKEA. Fackliga organisationer var med från Starten. Arbetsmiljön som innehöll både farliga moment och gifter förbättrades vartefter. Konflikter förekom, strejker 1909, 1914, 1919, 1945.

Man hade en egen personaltidning: Kompanirullan.
Sämre tider på 1960-talet – stor konkurrens, bl.a. om kontorsmöbler, ledde till nedläggning den 15 maj 1973. (Läs mer i boken Ta i trä av Harald Andersson)

Evenemangsinformation

Starttid: 2024-04-15 13:00

Sluttid: 2024-05-15 18:00

Pris: 0 kr

Evenemangets adress: Koordinaten Oxelösund, Järntorget 7-9

Arrangör: Industrihistoriska Föreningen i Nyköping

Webbplats: Facebookgrupp för Industrihistoriska Föreningen i Nyköping Länk till annan webbplats.

E-post: birgit.backa@gmail.com

Telefonnummer: 073-593 25 66

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer