Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund

Oxelösund

Vad händer i fiskarfamiljen Erikssons liv? Här på Grantorpet möter du familjen som aldrig levat men ändå funnits. Berättelsen bildar bakgrund till den årliga utställningen och här upplevs kontrasten mellan den vackra miljön och det hårda skärgårdslivet förr. Här har bland annat firats jul, bröllop, barnbarn har döpts och sommargäster har varit på besök.

2020 års utställning heter "Bråda dagar och lite romantik" och utspelar sig 1949. Allt ska vara klart till Almas födelsedag. Själv vill hon inte höra talas om varken kalas eller presenter. Kasta inte ut pengar i onödan, jag har allt jag behöver säger hon. Till Esters förtjusning kommer Valle för att gratulera Alma. Ska det månne uppstå lite ljuv musik på Grantorpet ...? Se årets utställning och följ familjens vidare öden.

En trappa upp bl a gamla jakt- och fiskeredskap.

Årets utställning i lilla kammaren
Här visas lapptäcken, äldre och nyare i olika tekniker.

Försäljning av hantverk m m
Här hittar du ett urval av hantverk från lokala hantverkare såsom textil, keramik m m. Du kan även botanisera bland våra begagnade böcker för 5:-/styck.

Båthus m m
Besök våra båthus nere på kajen. Där ligger de gamla allmogebåtarna som skärgårdsbefolkningen brukade samt en del av de gamla redskapen som användes vid fisket. Till den mer än 100 år gamla segelökan Regina har några av föreningens medlemmar sytt nya segel.

Oxelösunds Hembygdsdräkt fyller 20 år
Utställningen på Skärgårdsmuseet sommaren 2000 gick under namnet ”Söndagsfrid i skärgårdsköket år 1910”. Den kom till för att visa upp den nykomponerade hembygdsdräkten som tagits fram till Oxelösunds 50-årsjubileum som stad. Dräkten, som kunde ha tillhört en fiskarhustru för ca 100 år sedan, visades i sin rätta miljö. Varje rand i förklädet fick bli en symbol; en bred röd rand för det oroliga hjärtat, oron för karlarna på sjön, barnens väg över isen och oron för att inte ha mat att sätta på bordet. Det mörkblå står för mörka vinternätter och det stormiga havet. Ljusblått och gult betyder varma soliga dagar när livet kändes lite lättare. Det gröna är de små magra jordlappar för dem som hade en ko eller ett potatisland. Slutligen vitt och svart, livet och döden som följer oss alla.

Kuriosa och loppis
I fyrhuset och dasset. Mycket nytt! Kom och fynda!

Gåvor 
Det är fri entré till museet men vi är tacksamma för alla gåvor, stora som små, som oavkortat går till museets bevarande.

Kontaktinformation

Skärgårdsmuseet
Kroggränd 1
613 31 Oxelösund
Kontaktperson: Mayvor Lundberg
Telefon: 0155-36531
Telefon: 070-6787436

E-post: skargardsmuseet@bredband.net
Hemsida: www.skargardsmuseet.se

Öppettider

Sommaren 2020:

30/5-14/6 lör-sön 12.00-16.00
20/6 - 9/8 tis-sön 12.00-16.00
15/8 - 23/8 lör-sön 12.00-16.00
OBS! Alla måndagar stängt

Grupper:
P g a covid-19 tar vi inte emot några grupper i sommar.

Prisinformation

Gåvor 
Det är fri entré till museet men vi tar tacksamt emot alla bidrag och dessa går oavkortat till drift och underhåll av museet och dess byggnad.

Information och bokning av gruppvisningar 
P g a covid-19 tar vi inte emot några grupper i sommar.

Fakta

Föreningen Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund startades 1994. Tanken var att visa hur man levde i skärgården förr i tiden. För ändamålet arrenderade föreningen Grantorpet, ett av de äldsta husen i G:a Oxelösund. En omfattande renovering startade 1994. Ambitionen var att återställa huset i sitt ursprungliga skick från andra hälften av 1800-talet. Skärgårdsmuseet invigdes 1995 och har sedan dess varit öppet för allmänheten under juni-aug. I år firar vi 25 år!

Vägbeskrivning

Du som kommer från söder resp norr; vid Nyköping, sväng av E4:an mot Oxelösund. I rondell, ta 1:a avfart in på väg 53 (Oxelösundsvägen). Kör 13 km. I rondell, ta 1:a avfart in på G:a Oxelösundsvägen, kör 1,8 km. Du är framme. Skärgårdsmuseet ligger på höger sida strax innan svängen ner mot havet.

Faciliteter

  • WC/Toalett
  • Parkering

Hitta hit