Oxelösunds hamn har haft en betydande roll i århundraden. Här kan du läsa övergripande information om hur allt startade och vilka faktorer som påverkat utvecklingen framåt.
Så tidigt som på 1400-talet finns Oxelösund beskrivet i dokument som en bra plats att stanna till på längs Östersjöns kust. Fiske och lotsverksamhet har alltid varit viktigt för Oxelösund och det har försörjt många invånare genom generationer.
Det var på andra halvan av 1800-talet som hamnverksamheten började utvecklas mer och ta fart. År 1877 blev järnvägen från Bergslagen klar och den har haft en avgörande roll för hamnens utveckling. Det som mest exporterades var trävaror och malm från gruvorna i Bergslagen. Gods som importerades bestod främst av kol från England.
Oxelösunds järnverk har genom åren gått under olika namn, idag är det SSAB. Sedan järnverket valsade sin första grovplåt 1959 har de varit hamnens största kund. Sedan 1982 är Oxelösunds kommun och SSAB ägare till 50% var av företaget Oxelösunds Hamn AB.
Det som gör Oxelösunds hamn speciell är det geografiska läget med närheten till större städer och motorväg E4, järnvägsspår som går ända ner till kajerna och närheten till öppet hav mot Europa. Dessutom har Oxelösunds hamn ett bra djup som gör hamnen till en av få i Östersjön som kan ta emot riktigt stora fartyg.
Hamnen går att se från från land från bland annat Badhusviken vid gästhamnen, Fiskehamnen/Femöre gästhamn och Gamla Oxelösund. Det finns gott om bänkar om du vill slå dig ner en stund och titta på fartygen som glider in.