I Oxelösunds centrum finns butiker, en grönskande park, lekplats för barn, konstverk och allaktivitetshuset Koordinaten.
Järntorget är ytan mellan de stora byggnaderna i centrum där även konstverket Vågen från 1973 står. Konstnären är Leo Janis Brieditis och från vår till sen höst fylls den med vatten och är en levande fontän.
En av huskropparna som omger torget är ritat av arkitekterna Bengt Lindroos och Hans Bergström. Det är samma arkitekter som ritat det välkända Kaknästornet i Stockholm bland annat. Huset invigdes 1961 och var hem åt varuhuset Epa. Idag finns inte Epa kvar men i byggnaden finns det ändå butiker, företag och lägenheter.
I en av de andra byggnaderna ligger allaktivitetshuset Koordinaten som rymmer en mängd olika verksamheter inom Oxelösunds kommun. Där hittar du bland annat bibliotek, turistinformation, fritidsgård, kafé, gallerier, kommuncenter och möteslokaler. Precis utanför entrén står en informationstavla med karta över Oxelösund och tips på vad som finns att se och göra i staden.
I centrum finns föredetta Folkets Hus ritat av arkitekten Alfred Weissenberg. Folkets Hus invigdes 9 december 1956, idag är det lokaler för restaurang och café, lägenheter och kontor.
Eken på Järntorget planterades som ett vårdträd av bagaren Alfred Svensson 1887. Det finns en lång tradition i Sverige av att plantera vårdträd i anslutning till sin gård. Enligt sägnen så var det där gårdens skyddsandar eller vättar bodde som såg till att familjen på gården hade det bra. Att bryta grenar eller förstöra trädet kunde därför medföra stora konsekvenser som sjukdom, missväxt och fattigdom. Tron på trädens magi levde kvar i Sverige en bra bit in på 1900-talet.
Ett stort pampigt träd visade också på välstånd och blev en prydnad för platsen. Men det fanns också praktiska fördelar som att rötterna hjälpte till att suga upp fukt ur marken vilket höll husgrunden torr.
När eken planterades var det bostäder runt om, men när platsen gjordes om för ett centrum med butiker så fick trädet stå kvar och istället pryda torget. Vinterhalvåret lyser julbelysning i trädet de mörka timmarna.
I början av 2022 påbörjades rivningen av handelshuset Prisman som stått där sedan 1970. På samma plats ska det byggas ett nytt handelshus men också hyreslägenheter. Kustbostäder äger fastigheten och är ansvariga för ombyggnationen. Den nya byggnaden invigdes 24 augusti 2024, efter det börjar hyresgäster och butiksägare flytta in i sin egen takt.
I parken hittar du 14 större träd såsom Rosenmagnolia, Röda vinbärsträd och Silverpäron. De befintliga rododendronplanteringarna har fått sällskap av fler rododendronbuskar i varierande blomfärger samt andra buskar med senare blomning. Flera större buskar utmed Torggatan kommer växa sig höga och ge ett skydd mot trafiken.
Blommorna i parken är valda utifrån att det ska blomma från vår till höst, med blommor som attraherar humlor, bin och fjärilar. Perennerna är fleråriga och återkommer från år till år. Här hittar du bland annat; Solhatt, Stäppsalvia, Stjärnflocka, Alunrot och Backtimjan. Till hösten planteras vårblommande lökar såsom krokus, tulpaner och hyacinter.
Parken har fått också två mindre partier med äng för att gynna mångfalden. Denna yta kommer att etablera sig långsamt och vara som bäst om några år. Här finns lite mer vilda växter såsom Liten blåklocka (Sveriges nya nationalblomma), Akleja, Midsommarblomster, Mandelblomma, Borstnejlika, Vallmo, Rödklint och Blåklint, Prästkrage, Gökblomster och många fler.
Som mycket annat i Oxelösund har designen koppling till havet och det stål som tillverkas lokalt.