Oxelösunds logga
Visit Oxelösund

Centrum

I Oxelösunds centrum finns butiker, en grönskande park, lekplats för barn, konstverk och allaktivitetshuset Koordinaten.

I de centrala delarna finns ett grundläggande utbud av butiker som finns att förvänta sig i en mindre stad. Här finns också några caféer och restauranger som bjuder in till att sitta ner eller ta med mat hem.

Järntorget är ytan mellan de stora byggnaderna i centrum där konstverket Vågen från 1973 står. Konstnären är Leo Janis Brieditis och från vår till sen höst fylls den med vatten och är en levande fontän.

En av huskropparna som omger torget är ritat av arkitekterna Bengt Lindroos och Hans Bergström. Det är samma arkitekter som ritat det välkända Kaknästornet i Stockholm bland annat. Huset invigdes 1961 och var hem åt varuhuset Epa. Idag finns inte Epa kvar men i byggnaden finns det ändå butiker, företag och lägenheter.

I en av de andra byggnaderna ligger allaktivitetshuset Koordinaten som rymmer en mängd olika verksamheter inom Oxelösunds kommun. Där hittar du bland annat bibliotek, turistinformation, fritidsgård, café, gallerier, kommuncenter och möteslokaler. Precis utanför entrén står en kub med karta över Oxelösund och tips på vad som finns att se och göra i staden.

Järnvägsparken

Järnvägsparken renoveras upp under vintern/våren 2021 för att bli en ännu mer inbjudande plats för människor att koppla av i. Som mycket annat i Oxelösund har designen koppling till havet och det stål som tillverkas lokalt.

Torg i skymning

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer