Vandra och promenera

I den här guiden samlar vi alla våra vandringsleder, motionsspår och skyltade stigar så det ska bli lätt för dig att välja den som passar dig bäst.

I Oxelösund har du alltid nära till havet och naturen. Att följa en led är ett tryggt sätt att ta del av naturen utan risk för att gå vilse. I den här guiden samlar vi alla våra vandringsleder, motionsspår och skyltade stigar så det ska bli lätt för dig att välja den som passar dig bäst. Några passar bäst för vandring med ordentliga skor och andra passar extra bra om du har med dig en barnvagn eller om du tar dig fram med ett hjälpmedel.

Se vilka vandringsmöjligheter som finns i Oxelösund genom att kryssa i rutan för vandringsleder och motionsspår i Oxelösunds digitala karta. I kartan kan du även lägga på andra filter som lekplatser, badplatser och cykelvägar.

Oxelösunds karta Länk till annan webbplats.

Sjöfart och kustliv

Kombinera motion med kultur. Sjöfart och kustliv är en utomhusutställning om sjöfarten och kustlivet i Oxelösund. Om människorna som levt och arbetat vid havet. Runt om i Oxelösund finns 26 röda stolpar med vimplar, där kan du läsa om lokal historia och titta på bilder. Stolparna är placerade i centrum, början av Strandvägen, Gamla Oxelösund, Gästhamnen och Fiskehamnen. De flesta är enkla att komma nära även med hjälpmedel eller fordon.

Broschyr med karta finns att hämta på turistinformationen.

Sörmlandsleden

En 100 mil lång vandringsled som går runt Sörmlands varierande landskap med skog, sjöar, skärgård och kulturbygd. I Oxelösund finns det flera etapper och rundslingor i olika längd och terräng. Välj mellan Femöre, Femörehuvud, Furön, Brannäs Våtmark och sträckan mellan Stjärnholm och Danvik.

Sörmlandsleden märks ut med orangea markeringar, ibland med ett svart S. Som medlem får du tillgång till kartor och etappbeskrivningar. På Sörmlandsledens webbplats kan du läsa mer. Länk till annan webbplats.

Hälsans stig

En 6 km lång promenad genom de centralare delarna av Oxelösund. Start och slut i centrum. Enkelt att ta sig fram med hjälpmedel eller till exempel barnvagn.

Besök naturkartan.se för att ta del av kartor för Hälsans stig i Oxelösund. Du kan skriva ut eller följa stigen digitalt. Länk till annan webbplats.

Brannäs våtmark

Längs den konstgjorda våtmarken finns en 4 km lång led, där det vid parkeringen finns en stor informationsskylt med karta och information om sevärdheter. Längs med leden finns det fågeltorn, grillplats, informationsskyltar och fina möjligheter till klippbad.

På sidan Brannäs våtmark kan du läsa mer om platsen

Kulturstig i Gamla Oxelösund

En skyltad promenadstig som ger dig chans att ta del av kulturmiljöerna i det gamla lotssamhället. Följ skyltarna och markeringarna i blått för att hitta rätt. Längst ut vid Stegeludden finns en grillplats att pausa vid innan ni vänder om igen. Avsluta gärna med en fika på sjökrogen från 1600-talet, Oxelö Krog. Sommartid är Skärgårdsmuseet öppet, ta del av årets utställning, loppis, hantverk och båthuset vid kajen.

Papperskarta finns att hämta på turistinformationen eller hos besöksmålen i Gamla Oxelösund.

Jogersö motionsspår och naturstig

Upptäck Jogersö med motionsspår, "trollskog" och utsiktsberg. Spåret har elljus, grillplatser, bänkar och hundbad. Ligger i direkt anslutning till Sörmlands största havsbad med sandstrand.

Elljusspåret tänds när det blir mörkt och lyser fram till kl. 22. I anslutning till motionsspåret finns vid vinter och snö ett skidspår på 1,7 km.

På sidan Jogersö kan du läsa mer om platsen

Strövstigar Danvik

Välj mellan olika längd på leder, de är markerade med olika färger.

Blå led - 6 km

Vit led - 3,5 km

Gul led - minirunda

Orange - Sörmlandsleden

Strövstigarna kommer vara helt färdigställda någon gång under 2022 med en ny parkering och mer ordentliga skyltar. Du kan redan nu gå strövstigarna då de är uppmärkta med färgmarkeringar på träden.

En kartbild över strövstigarna i Danvik me dolika färgmarkeringar.

Strövstigarna i Danvik.

Sidan uppdaterad:

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer