Loggan för Oxelösunds kommun

Skärgården

Havet och skärgården är en stor del av Oxelösunds identitet. Med 85% av kommungränsen mot havet blir det lätt så. Historiskt sett har havet alltid spelat en viktig roll i oxelösundarnas liv och inte minst för utvecklingen från fiskesamhälle till stad.

Skärgård är en samling öar, klippor, kobbar och skär längs kusten. Den pratas om en inre och yttre skärgård som är precis som det låter, olika namn beroende på hur nära fastlandet det ligger. Oxelösund har en stor skärgård med både en inre och yttre del.

De största öarna i Oxelösunds skärgård är Jogersö och Femöre, som knyts ihop med fastlandet med små broar. Utöver dem finns det hundratals fler öar i olika storlekar, vissa bebodda och andra inte.

Hävringe

Allra längst ut ligger ön Hävringe, på den stoltserar båken som förr i tiden fungerade som ett sjömärke och hjälpte sjömän att navigera rätt. Båken är 22 meter hög och på en klar dag går den att se från Femörehuvud. Hävringe har en liten gästhamn för dig som kommer med egen båt.

Delar av ön är ett Natura 2000 område vilket betyder att det är skyddat av Länsstyrelsen för att bevaras och förbli orört. Det är för att miljön och djurlivet där ute är så speciellt och därför är det viktigt att det inte utsätts för mer än det klarar av.

Skärgården genom historien

I hundratals år har Oxelösund varit ett fisksamhälle som varit beroende av havet för sin överlevnad. I takt med att hamnen utvecklade sin verksamhet blev det också porten ut till världen och allt spännande den hade att erbjuda. Läs mer om sjöfart och kustliv hos Sörmlands museum som tagit fram material tillsammans med Oxelösunds kommun.

Mer historia om sjöfart och kustliv finns även som utställning utomhus där du kan följa röda vimplar längs med kusten och ta del av Oxelösunds historia. ”Historien i Sörmland” finns på många platser i länet. Alla skyltar finns att se på Sörmlands museums webbplats Länk till annan webbplats..

Horisont mot havet med blå himmel och klippor i förgrunden