Visit Oxelösund
20 apr

Film - Mitt hjärta är finskt / Elokuva - Olen suomalainen

En film om den största legenden inom finsk popmusik, Kari Jalkanen, bäst känd under artistnamnet Kari Tapio. Han föddes i Suonenjoki 22 november 1945. I december 2010 dog han som en följd av ett sjukdomsfall. Kari Tapio hade en omåttligt framgångsrik karriär med 21 guld-, 8 platina- och ett dubbelplatinacertifikat. Filmen Mitt hjärta är finskt (Olen suomalainen) har i Finland setts av över 100 000 åskådare. I Sverige hade filmen premiär i februari 2020.

Film - Mitt hjärta är finskt

Filmen följer Kari Tapios liv och den livslånga kärlekshistorien med Pia Viheriävaara. Filmen handlar om att följa sina drömmar och kampen för att hitta sin plats i världen. Genombrottet kom först senare i livet 1976 med singeln Laula kanssain (Sjung med mig). De senare årens hits har varit bland annat Olen suomalainen (Jag är finsk – Mitt hjärta är finskt), Myrskyn jälkeen (Efter stormen) och Juna kulkee (Tåget går vidare). Kari Jalkanen var en familjeorienterad man vars liv också dominerades av alkohol. Han kämpade mot svårigheter och Kari Jalkanen, en blyg pojke från Savolax, växte till legenden Kari Tapio, älskad av folket. Flera frontfigurer från den finska musikbranschen figurerar också i filmen, bland andra Danny (Ilkka Lipsanen), Toivo Kärki, Reijo Taipale och Fredi (Matti Siitonen). Filmen är producerad av Solar Films i samarbete med sönerna Joona, Jari och Jiri, och regisserad av Aleksi Mäkelä, som är känd bl.a. för filmerna Häijyt, Pahat Pojat och Matti.

Genre: Drama

Längd: 113 min

Åldersgräns: Från 15 år

Regi: Aleksi Mäkelä

Manus: Marko Leino, Tomi Tuikkala

Skådespelare:

Matti Ristinen

Tiina Lymi

Tatu Sinisalo

Talvikki Eerola

Iikka Forss

Ilkka Heiskanen

Aake Kalliala

Joni Leponiemi

Mikko Töyssy

Mikko Kouki

Joanna Haartti

Sakari Kuosmanen

Filmen är på finska och textad till svenska

Elokuva - Olen suomalainen

Elokuva kertoo Kari Tapiosta suomalaisen iskelmämusiikin suurimmasta legendasta. Kari Jalkanen, parhaiten tunnettu taiteilijanimellä Kari Tapio, syntyi Suonenjoella 22. marraskuuta 1945. Joulukuussa 2010 hän menehtyi sairauteen. Hän teki valtavan menestyksekkään uran ja sai 21 kulta-, 8 platinalevyä ja yhden tuplaplatinasertifikaatin. Olen suomalainen -elokuvan on nähnyt Suomessa yli 100 000 katsojaa. Ruotsissa elokuva sai ensi-iltansa helmikuussa 2020.

Elokuva seuraa Kari Tapion elämää ja Pia Viheriävaaran elinikäistä rakkaustarinaa ja se kertoo unelmiensa seuraamisesta ja taistelusta oman paikkansa löytämiseksi maailmassa. Läpimurto tapahtui vasta myöhemmällä iällä vuonna 1976 singlellä Laula kanssain. Myöhempien vuosien hittejä ovat olleet muiden muassa Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen ja Juna kulkee. Kari Jalkanen oli perhekeskeinen mies, jonka elämää hallitsi myös alkoholi. Hän taisteli vaikeuksia vastaan ja ujosta savolaispojasta Kari Jalkasesta kasvoi kansan rakastama legenda Kari Tapio. Elokuvassa esiintyy myös useita suomalaisen musiikkialan johtohahmoja, kuten Danny (Ilkka Lipsanen), Toivo Kärki, Reijo Taipale ja Fredi (Matti Siitonen). Elokuvan on tuottanut Solar Films yhteistyössä Kari Tapion poikien Joonan, Jarin ja Jirin kanssa, ja sen on ohjannut Aleksi Mäkelä, joka tunnetaan mm. elokuvistaan Häijyt, Pahat Pojat ja Matti.

Tyylilaji: Näytelmäelokuva

Pituus: 113 minuuttia

Ikäraja: 15 vuodesta alkaen

Ohjaus: Aleksi Mäkelä

Käsikirjoitus: Marko Leino, Tomi Tuikkala

Näyttelijät:

Matti Ristinen

Tiina Lymi

Tatu Sinisalo

Talvikki Eerola

Iikka Forss

Ilkka Heiskanen

Aake Kalliala

Joni Leponiemi

Mikko Töyssy

Mikko Kouki

Joanna Haartti

Sakari Kuosmanen

Elokuva on suomeksi ja tekstitetty ruotsiksi

Evenemangsinformation / Tapahtuman tiedot

När: 20 april, klockan 11.00 / Esitetään 20. huhtikuuta klo 11.00

Plats: Eventsalen på Koordinaten / Paikka: Koordinatenin suuri sali (Eventsalen)

Pris: Kostnadsfria biljetter hämtas på Koordinaten eller bokas via visitoxelosund.se / Hinta: Ilmaiset liput noudettavissa Koordinatenista tai ne voi varata nettisivulta visitoxelosund.se.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer