Hans Backenroth.
29 jul

Hans Backenroth Q

Hans Backenroth gjorde i somras en fantastisk konsert här med Sweet Jazz Duo. Nu kommer han tillbaka med sin kvartett, bl.a. med saxofonisten Klas Lindqvist, som är dedikerad till Charile Parkers repertoar. Skivan ”Parker’s Mood” blev 2021 utsedd till ”Årets hyllning” av tidningen Lira och i Orkesterjournalen/Jazz blev den framröstad som årets 3e bästa jazzskiva!

Den 29 augusti 2020 skulle Charlie Parkers fyllt 100 år vilket inspirerade Hans Backenroth till att göra ett projekt med Parkers musik vilket utmynnade i albumet ”Parker’s Mood” (Prophone). Det var både en hyllning till Parker och ett slags spegling av Parkers veckolånga turné i Sverige 70 år tidigare, 1950. Då spelade Parker med ett svenskt band och alternerade på scen med sin svenske altsaxofonistkollega och jazzlegenden Arne Domnérus. Ja, samme Domnérus som senare skulle bli bandledare och en viktig mentor för Hans Backenroth. I och med det här projektet för alltså Backenroth facklan vidare.

Bandet han leder på det här albumet består av några favoritmusiker och vänner ur en yngre generation: ”Jag ville ha en repertoar som inte bestod av de vanligtvis spelade låtarna. Efter att jag hade valt materialet gjorde jag enkla arrangemang som skulle få musiken att låta som oss och också bli en bra plattform för att uttrycka oss vilket är precis vad jazz handlar om. I studion fick jag sen idén att dela upp kvartetten i olika trios och duos bara för att utmana oss att hitta nya sätt att spela låtarna och för att få mer variation ”, fortsätter Hans.

Hans Backenroth (f. 1966 i Karlstad) är med sitt hårdsvängande spel, varma sound och lyriska solon är en av de främsta basisterna i Skandinavien. Som 20-åring fick han Nisse Sandström som lärare och året därpå blev han medlem i Fredrik Norén Band som han spelade med i två år. Snart därefter år senare var han basist med bland andra Arne Domnérus, Monica Zetterlund, Rebecka Törnqvist, Kjell Öhman, Ulf Wakenius och Claes Janson. Bland hans mest långvariga samarbeten är det med Bernt Rosengren som började 1987 och pågår in till denna dag. Hans har varit den basisten många internationella stjärnor anlitat som t ex Harry “Sweets” Edison, Clark Terry, Roger Kellaway, Scott Hamilton, Toots Thielemans, Kenny Barron, Karin Krog, Ed Thigpen, Doug Raney, Eddie Daniels. Han reser och turnerar runt om i världen och sedan tjugo år har han turnerat i Japan i stort sett varje år med Sweet Jazz Trio. Under åren har Hans medverkat på över 200 skivinspelningar och detta är den andra skivan under eget namn.

Skivan ”Parker’s Mood” (Prophone) blev 2021 utsedd till ”Årets hyllning” av tidningen Lira och i Orkesterjournalen/Jazz blev den framröstad som årets 3e bästa jazzskiva!

Hans Backenroth: bas

Klas Lindquist: Altsaxofon, klarinett

Erik Söderlind: gitarr

Oscar Johansson Werre: trummor

Evenemangsinformation

Starttid: 2023-07-29 18:00

Pris: 200

Webbplats för att boka biljetter: oxelokrog.se/event/12 Länk till annan webbplats.

Evenemangets adress: Gamla Oxelösundsvägen 28 Länk till annan webbplats.

Arrangör: Oxelö Krog

Webbplats: oxelokrog.se Länk till annan webbplats.

E-post: hej@oxelokrog.se

Telefonnummer: 0155 304 22

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer