Keramik i formen av metalldelar.
4 feb - 28 feb

”Jordlikt” utställning av Linda Engström

Nyköpingskonstnären Linda Engström ställer ut sin keramik i Galleri O.

”Hårdaste sten och lenaste lera och lava.

Jag visar här en spillra av min fascination över den del av universum som vi kallar vår, som vi periodiserat och kategoriserat. Mineraler brända i 1000 grader.

När leran formas i mina händer tänker jag att det enkla är så tjusigt, att strukturen är så välgörande och att tiden går utan att jag märker något i min skapande bubbla. Jag tror att kroppen tolkar beröringen mellan lera och fingrar som hud och närhet och belönar mig med hormonet oxytocin.

Samtidigt sprakar det även något annat i huvudet. I hjärnan vaknar en glödande vetgirighet efter materialets egentliga sammansättning. Min moderna människans längtan efter logisk kategorisering och kontroll.

Det periodiska systemet ekar någonstans i bakhuvudet från högstadiets ändlösa lektioner när jag ville vara någon annanstans. Det var ju så oerhört oförståeligt abstrakt. Nu 44 år gammal vill jag verkligen veta.

För om granit från en vanlig svensk grusgång blandad med björkaska ur kaminen och en näve lerjord ur rabatten och bränns i 1000+ grader i ett dygn. Vad händer då? Ja då blir det ju… glasyr! Glas? Genomskinlig keramik?

Det är alltså sten. Magma. Sand. Lera. Fint pulveriserat berg från Kina eller Skåne knådad med vatten. I mina kärls ringlade väggar, i svabben och i ugnen. Från jordens inre, flytande och het. Blir till glas, blir till stål, blir till keramik.

Sällsynta bergarter får hela denna värld att fungera. Kobolt och litium får samhällen att vråla efter att allt ska fortsätta rulla, på vägar och i mobilnät. Elbilar, vindsnurror, batterier. Porslinskopp. Sten, lava och lera.

Jag ringlar vidare och låter huvudet vara.”

Vernissage lördag 4 februari kl. 11 – 14 i konstnärens närvaro.

Evenemangsinformation

Datum: 4-28 februari

Vernissage lördag 4 februari kl. 11-14

Plats: Galleri O, Koordinaten Oxelösund

Telefon: 0155-383 50

E-post: biblioteket@oxelosund.se

Koordinatens öppettider

Måndag - torsdag kl. 8 - 19
Fredag kl. 8 - 18
Lördag kl. 10 - 14
Söndag kl. 12 - 15

Dag innan röd dag stänger Koordinaten kl. 14, och har helt stängt på röda dagar.

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer