Oxelösunds logga
Visit Oxelösund
Porträttbild av docent och forskningschefen Rebecka Lennartsson.
26 jul

Ulla Winblad - verkligheten på andra sidan dikten

Författar-tisdagar på Krogbacken! Välkomna att träffa och att lyssna på några fantastiska författare på Krogbacken! Under sommaren har vi på tisdagar bjudit in sju författare att berätta om sitt författarskap, sina böcker eller att läsa lite ur någon av sina böcker.

Carl Michael Bellmans diktade Ulla Winblad har gått till historien som sinnebilden för stockholmskt 1700-tal, för sensualism och supkalas, för det grovas och det sirligas samtidighet. Men vem var verklighetens Ulla Winblad? Långt innan Bellmans visor blivit vida kända hade Maria Christina Kiellström (1744–1798) uppfunnit sitt alter ego Ulla Winblad. Hon larmade, dansade, födde barn och miste det, slogs och blev slagen, åtrådd, bedragen, besjungen och bespottad. I vilken mån verklighetens Ulla Winblad inspirerade diktens är oklart. Att Maria Christina Kiellströms liv påverkades av Bellmans diktade gestalt råder det ingen tvekan om. Rebecka Lennartsson, docent i etnologi och forskningschef på Stadsmuseet i Stockholm, berättar om boken Ulla Winblad. Liv och legend, som bygger på hennes forskning om kommersiell sexualitet i 1700-talets Stockholm.

Evenemangsinformation

Starttid: 2022-07-26 kl. 14

Sluttid: 2022-07-26 kl. 15

Pris: 0 kr

Evenemangets adress: Oxelö Krog Länk till annan webbplats.

Arrangör: Oxelö Krog

Webbplats: oxelokrog.se Länk till annan webbplats.

E-post: hej@oxelokrog.se

Telefonnummer: 0155-304 22

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer