Svartvitt foto på en person från axelhöjd och upp som tittar uppåt.
30 nov

Sången om mej/Laulu minusta

Ett musikresidens om människors erfarenheter och tillhörigheten till våra nationella minoriteter.

Möt våra nationella minoriteter och urfolk på ett nytt sätt! Hur låter sverigefinsk soul, judisk schlager, västafrikansk musik som mött Tornedalen, romsk indiepop och sydamerikansk folkpop om en same?

Det får du reda på ifall du kommer och lyssnar på Sången om mej. Under 2022 har deltagare ur de nationella minoriteterna fått berätta om sina liv och sin bakgrund för låtskrivare med helt annan bakgrund. Mötet har tolkats om till toner och text som nu ska framföras av dessa låtskrivare tillsammans med ett husband på scener runt om i Sörmland. Du kommer också få höra berättelser och tankar från deltagarna och låtskrivarna.

Sången om mej är ett musikresidens producerat av Scenkonst Sörmland och konserterna arrangeras i samarbete med Eskilstuna, Katrineholm, Trosa, Strängnäs och Oxelösunds kommun.

Artister och låtskrivare

Henrik Sethsson – sång
Kristin Amparo – sång
Karl-Jonas Winqvist – sång
Sousou Cissoko – sång
Liliana Zavala – sång

Vierailevien musiikkitaiteilijoiden yhteistyönä syntynyt musiikkiprojekti kansallisiin vähemmistöihimme kuuluvien ihmisten kanssa siitä kuinka he kokevat kuuluvansa kansallisiin vähemmistöihimme Ruotsissa.

Tule tapaamaan kansallisia vähemmistöjämme ja alkuperäiskansojamme uudella tavalla! Miltä kuulostaa ruotsinsuomalainen soul, juutalainen schlager-iskelmä, länsiafrikkalainen musiikki, joka kohtaa Tornionjokilaakson, romaninkielinen indiepop ja eteläamerikkalainen folkpop saamelaisesta laulettuna.

Tämä selviää jos tulet kuuntelemaan Laulua minusta. Vuoden 2022 aikana meillä on ollut mukana kansallisten vähemmistöjen edustajia, jotka ovat näin voineet kertoa elämästään ja taustastaan kokonaan toisenlaisesta taustasta tuleville lauluntekijöille. Tapaaminen on tulkittu ja sovitettu uudelleen säveliksi ja sanoiksi, joita nämä lauluntekijät nyt esittävät yhdessä oman bändin kanssa ympäri Sörmlantia. Tulet kuulemaan myös mukana olleiden osallistujien ja lauluntekijöiden kertomuksia ja ajatuksia.

Laulu minusta on Scenkonst Sörmlandin tuottama musiikki- ja konserttitapahtuma, joka järjestetään yhdessä Eskilstunan, Katrineholmin, Trosan, Strängnäsin ja Oxelösundin kunnan kanssa.

Artistit ja lauluntekijät

Henrik Sethsson – laulu
Kristin Amparo – laulu
Karl-Jonas Winqvist – laulu
Sousou Cissoko – laulu
Liliana Zavala – laulu

Henrik Sethsson är låtskrivare och frontperson i Casanovas. Låten Mota Olle i grind (Amanda Lind) vann Årets låt vid Guldklavengalan 2022, och 2018 vann Henrik pris som Årets sångare vid samma gala. Som låtskrivare har han sitt namn bakom otaliga hits, och 2001 var han med och skrev Friends vinnande melodifestivallåt Lyssna till ditt hjärta.

Kristin Amparo är låtskrivare och sångare som blev känd för en större publik efter sin medverkan i talangprogrammet X-factor 2012. Kristin har hörts flera gånger i Allsång på Skansen, deltagit i Melodifestivalen och sjungit tillsammans bland annat med Cleo, Nina Persson och Charlotte Perelli. Kristin sjunger i många olika stilar, och 2009 tilldelades hon Alice Babs Jazzstipendium för sina tolkningar av jazzmusik.

Karl-Jonas Winqvist är musiker och producent som driver det egna skivbolaget Sing a song fighter. Han har släppt flera kritikerrosade skivor under namnet Blood music samt producerat det senegalesiska bandet Wau-Wau Collectif och solopianoskivor med Iiiris Viljanen. Tillsammans med Emma Nordenstam har han också vunnit flera priser för sin nyskapande, vackra och svängiga musik för barn, bland annat Grammis, Manifestpriser och SKAPs barnmusikpris.

Sousou Cissoko är låtskrivare, sångare och en av få kvinnliga musiker som spelar det västafrikanska harpinstrumentet kora. Sousou spelar oftast med sitt band Sousou & Maher Cissoko, som turnerat i över 30 länder och både Sveriges Television och Sveriges Radio har gjort dokumentärer om bandet. Paret Cissoko driver också en retreat med kurser i koraspel i södra Senegal.

Liliana Zavala är slagverkare, sångare, låtskrivare, konstnär och producent, född och uppväxt i Córdoba, Argentina och bosatt i Stockholm. Hon har släppt flera skivor i eget namn och varit nominerad till Årets artist på Folk & Världsmusikgalan. Som musiker har hon spelat med allt från Ale Möller till Fever Ray samt medverkat som teatermusiker på bland annat Folkteatern i Göteborg.

Musiker

Carl Herlitz - keyboard
Nils Hidemark - gitarr
Jonathan Westling - trummor
Carl Greder - bas

Deltagare

Abedin Denaj
Daniel Szpigler
Eija Anttila
Irene Ala-Jukuri
Kristina Hedström
Pierre Åhrén

Scenografi: Niklas Wollheim
Ljusdesign: Elin Bengtsson
Ljudtekniker: Johannes Falk
Grafisk formgivning: Lisa Lach/Malin Johansson/HAUS
Producent: Pontus Langendorf

Scenkonst Sörmlands webbplats Länk till annan webbplats.

Evenemangsinformation

När: 2022-11-30 kl. 19.00

60 minuter. Ingen paus.

Plats: Eventsalen på Koordinaten

Pris: 165 kr. Biljetter köper du på Koordinaten eller här på webben. Biljettsläpp 1 juni 8.00

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer