Oxelösunds logga
Visit Oxelösund
En man med mikrofon i handen ned öppen mun.
2 jul

Claes Janson

Blues med hjärta och värme av Claes Janson på Oxelö Krogs utescen.

Blues- och jazzlegenden Claes Janson är en av vårt lands mest meriterade och omtyckta sångare. Claes musikaliska koncept inbegriper som bekant både jazz, blues, soul och visor och han lyckas alltid fånga lyssnaren med sin bluesiga ton och lekfulla frasering.

Sjungman Janson. Så kallar han sig gärna, den vokale och smått folkkäre mångsysslaren Claes Janson, alltid beredd att borda en estrad för att leverera en vacker visa eller jordnära blues. Måhända även en välkänd schlager eller helt enkelt en pålitlig jazzdänga. Ständigt på vakt navigerar Claes sångskutan med omdömesgill närvaro och generös värme. Den vältajmade barytonrösten fungerar som garanti för en trygg musikalisk seglats, oavsett det råder stiltje och långsam ballad eller blåser upp till krabb sjö och vindsnabba swingmelodier.

I sommar fyller Sjungman Janson 75 och firar samtidigt 70 år som sångartist! Vän av ordning kan förstås misstänka att det handlar om otillåtet barnarbete. Claes svarar med sitt mjukt mullrande skratt att det var nog snarare så att han var ivrig och verkligen bad att få sjunga tillsammans med den där dragspelsgubben som gick omkring bland hyreshusen nere på Öster i Nyköping, där Claes framlevde sina barndomsår…

Otaliga äro de musiker och grupper som Claes samarbetat med genom åren! Det är enklare att räkna upp de musikanter som han inte har jobbat med. - Har man som jag haft lyckan att samarbeta med duktiga musiker som verkligen vet vad det handlar om, tja då är det liksom bara att åka med. - Det ständiga flackandet landet runt till olika spelplatser är krävande och tar energi, men att stå där på scenen och sjunga känns alltid som en belöning.
På frågan om framtidsplaner svarar han att självklart ska han fortsätta sjunga. - Har jag tur fungerar det i ännu ett tiotal år. Det vet väl alla att gamla bluesgubbar ger sig aldrig!

Bakom sig på scenen i gamla Oxelösund har Claes med sig Andreas Hellqvist på orgel.

Andreas Hellkvist firar i år 25 år vid Hammondorgeln. Han har med åren i det närmaste blivit synonym med sitt instrument. Många, både i Sverige och runtom i världen, förundras och häpnar över det han åstadkommer med tangenter och pedaler. En bärare av ett kulturarv, då han oftast fortfarande ses vid en klassisk vintageorgel i vår allt mer digitaliserade tid. På senare år har han också gjort en personlig resa som transperson, som också visat sig ganska tydligt i det personliga uttrycket, både på scen och privat.

Andreas förklarar sitt förhållande till Hammondorgeln som följer: Hammond, the whole Hammond and nothing but the Hammond! Som rubriken antyder spelar jag sällan något annat än en Hammond (och kloner därav). Jag ser mig i första hand som organist, och inte pianist eller keyboardist. Även om jag inte är religiöst strikt när det gäller det, på något sätt, finns det så mycket att utforska om att spela orgel att jag inte har tid att göra något annat!

Mat och dryck

Caféet öppnar för kvällen kl 17:30. Mat behöver förbeställas och det kan göras i samband med biljettköp eller via e-post eller telefon, dock minst en vecka i förväg. Drycker och enklare förtäring kommer kunna beställas på plats. Vi har fullständiga rättigheter.

Kvällens meny består av en fiskrätt och en kötträtt som är speciellt utvalt för kvällens konsert, se specifik meny på biljettsidan. Vegetariskt och veganskt alternativ finns också, kökets val.

Evenemangsinformation

Tid: 2 juli kl. 18

Plats: Oxelö Krog, Gamla Oxelösund

Webbplats: oxelokrog.se Länk till annan webbplats.

Telefon: 0155-304 22

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer