Oxelösunds logga
Visit Oxelösund
Svartvitt foto av fyra personer som drar upp två sälar ur båtar.
18 jun - 4 sep

Bilder som berättar

Vad blir det för mat? Det är temat på årets utomhus-utställning Bilder som berättar, som under sommaren visas på fem platser i Sörmland, bland annat i Oxelösund.

Gröt, sill eller strömming, ärtor och fläsk. Så såg vardagsmaten ut för många förr i tiden. De flesta odlade sin egen mat, jagade och fiskade. Skafferiet runt knuten var livsviktig, men också en begränsning. Vädrets nycker och jordens bördighet påverkade vad som hamnade på tallriken. Det gällde att samla i ladorna och salta, torka och syra råvaror för att överleva vintern. De senaste 100 åren har mycket förändrats. Vi har gått från självhushåll till snabbköp och hemkörning, från jordkällare och förråd till kyl och frys, från eldstad till induktionsspis. Idag saltar, syrar och torkar vi för smakens skull, och mathantverk har blivit en trend. Inspirationen hämtas fortfarande från äldre mattraditioner.

Under sommaren visas några exempel ur de fantastiska samlingar med fotografier som förvaras i våra offentliga arkiv. Utställningarna finns i Flen utmed Järnvägsbron, Nyköping i parken utanför Sörmlands museum, Oxelösund vid Jogersö, Trosa vid Östra hamnplan och Vingåker i Tennisparken.

Evenemangsinformation

Starttid: 2022-06-18

Sluttid: 2022-09-04

Evenemanget har fri entré

Evenemangets adress: Jogersö på stora gräsmattan, Oxelösund

Arrangör: Sörmlands museum, Oxelösunds kommun, Oxelösundsarkivet och Oxelösunds hembygdsförening

Webbplats: sormlandsmuseum.se/utstallningar/bilder-som-berattar-2022 Länk till annan webbplats.

E-post: info.museet@regionsormland.se

Telefonnummer: 072-213 47 11

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa vår sekretesspolicy.

Läs mer